Extrinsieke Allergische Alveolitis door een metaalbewerkingsvloeistof

Een longarts verwees een 35 werknemer uit de metaalindustrie naar de Polikliniek Mens en Arbeid AMC met een EAA (Extrinsieke Allergische Alveolitis). Zonder medicatie waren de klachten verdwenen tijdens een langdurige ziekteperiode. Longarts en patient hadden het vermoeden dat de EAA veroorzaakt werd door aerogene blootstelling aan metaalbewerkingsvloeistof uit een nieuwe machine.

Bij werkplekbezoek van de klinisch arbeidsgeneeskundige en de longarts van de PMA en de arbeidshygienist van de Arbodienst bleek de metaalbewerkingsvloeistof (MBV) troebel, duidend op contaminatie en uit zuinigheidsoverwegingen geruime tijd niet ververst. Patiënt bediende sinds acht maanden een grote machine, acht bij drie meter, waarbij het opviel dat de MBV onder hoge druk van links boven naar rechts beneden werd gespoten. Aan de voorkant van de machine waren glazen deuren. Navraag leerde dat deze niet altijd gesloten waren tijdens het werkproces, duidend op onbeheerste blootstelling aan een aerosol van MBV. Onderzoek naar de samenstelling en bacteriologische verontreiniging van de MBV leverde geen bijzonderheden op. Echter ook dit is beschreven in de literatuur. De voorganger van patient, inmiddels  58 jaar, had jaren aan dezelfde machine gewerkt had en was met luchtwegklachten uitgevallen, elders  gediagnostiseerd als longfibrose. .Hij werkte op een andere in dezelfde fabriekshal, maar kon zonder prednison zijn luchtwegklachten niet onderdrukken. Na evaluatie van klachten en blootstelling werd de diagnose veranderd in een chronische EAA

Op advies van de PMA  is op extra afzuiging aangebracht op de grote machine. Bij metingen naar bacteriën en schimmels konden geen verhoogde waarden waarden worden aangetoond.

De patiënt is teruggekeerd in eigen werk en wordt begeleid door zijn longarts. De collega met chronische EAA heeft de productiehal verlaten en werkt nu in hetzelfde bedrijf op  kantoor.

Beide casussen van  EAA ten gevolge van blootstelling aan biologisch verontreinigde metaalbewerkingsvloeistof zijn te duiden als beroepsziekten, de eerste in Nederland die gemeld worden aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten AMC. In de literatuur werd soortgelijke casuistiek al jaren geleden beschreven

  • Information Notices: Extrinsic Allergic Alveolitis
  • Cullinan, P. et al. 2014. Lesson of the month: extrinsic allergic (bronchiolo) alveolitis and metal working fluids Thorax. 2014 Nov;69(11):1059-60. doi: 10.1136/thoraxjnl-2014-205251.