Het Solvent Team gebruikt een wetenschappelijk onderbouwd diagnostisch protocol, waarbij de internationaal vastgestelde diagnostische criteria voor OPS/CTE worden getoetst (WHO 1985, Baker et al., 1986, Van Valen et al., 2012). Het doel van het onderzoek is duidelijkheid te krijgen over een mogelijk oorzakelijk verband tussen blootstelling en gezondheidsklachten. Daarnaast zal het Solvent Team de patiënt zo goed mogelijk adviseren hoe om te gaan met deze aandoening in het dagelijks leven en in het werk.
Triage
Niet iedere verwezen patiënt kan bij het Solvent Team terecht. Er vindt altijd eerst een triage plaats waarin, op basis van de verstrekte informatie, wordt beoordeeld of er sprake is van voldoende reden om een mogelijke schilders ziekte / CTE te veronderstellen en of een patiënt uitgenodigd wordt voor een intake. Hierbij spelen zowel de gezondheidsklachten als ook de blootstelling een rol. Indien nodig wordt contact gelegd met de verwijzer voor nadere informatie en overleg.
Diagnostisch proces
Wanneer een verwezen patiënt wordt geaccepteerd, wordt deze door ons uitgenodigd voor een intakegesprek. Dit gesprek met de klinisch arbeidsgeneeskundige is bedoeld om een beeld te krijgen van de blootstelling en de klachten. Ook zal er bloedonderzoek plaatsvinden. Na de intake wordt besloten tot eventueel nader onderzoek. De resultaten van de intake worden per brief naar zowel de patiënt als de verwijzer gestuurd met een eventueel advies over een vervolg.
De tweede diagnostische stap bestaat uit een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek. Daarna zal de patiënt worden besproken in het multidisciplinair overleg, de zogenaamde Solvent Team vergadering waar gezamenlijk een diagnose zal worden gesteld. In een nagesprek worden de resultaten, conclusies en aanbevelingen besproken in aanwezigheid van de klinisch arbeidsgeneeskundige en de neuropsycholoog. De resultaten van het vervolgonderzoek worden naar patiënt en verwijzer gestuurd per brief.
Tarieven
Voor diagnostisch onderzoek naar een mogelijke schilders ziekte / OPS / CTE worden geen kosten in rekening gebracht bij de verwijzer, werkgever of patiënt. Met uitzondering vande kosten voor het bloedonderzoek: deze worden verrekend via de ziektekostenverzekeraar van de patiënt.